lauantai 28. marraskuuta 2015

Pilvet

Mammatuspilvet


Mammatuspilvestä eli utarepilvestä roikkuu utaremaisia ja pyöreitä osia. Ne ilmenevät kuuro-ja ukkospilvien reunoilla ja ne kertovat yleensä voimakkaasta lähestyvästä ukkoskuurosta. Utarepilvien syntyä ei varsinaisesti tiedetä, mutta sen uskotaan syntyvän pilven kostean osan laskeutumisesta alaspäin. Utarepilvet saattavat vaellella, jopa 40 kilometrin päähän ukkospilvistä.



Undulatus Asperatus

Pilvilaji on tuntematon, mutta se luokitellaan todennäköisesti luokitellaan undulaatukseen tai asperatukseen. Se näyttää aaltoilevalta ja on väriltään yleensä harmahtahtava tai sinertävä. Pilvi muodostuu yleensä myrskypilvien läheisyyteen.





Helmiäispilvet

Helmiäispilvet esiintyvät lmakehän kerroksessa nimeltä stratosfääri eli noin 15-25 kilometrin korkeudessa. Jotta pilvi voi muodostua stratosfääriin pitää olla tarpeeksi kylmä. Tämäntakia pilviä voi nähdä ainoastaan talvikuukausina aamu-tai iltahämärällä. Pilven muodostumiseen vaikuttaa myös maantiede. Pilvet muodostuvat vuorien läheisyyteen, koska siellä on niin kovat ilmavirtaukset, jotka yltävät stratosfääriin asti.

 Helmiäspilvet varsinkin hyvin värikkäät sellaiset ovat hyvin harvinaisia, koska niiden syntymiseen tarvitaan harvoin esiintyvät ja ainutlaatuiset olosuhteet. Yleensä pilvet ovat väriltään pastellinsävyisiä tai voimakkaan värisiä. Joskus helmäispilviin liittyy myös voimakkaita ruskoja ja näitä kutsutaan helmiäisruskoiksi.

Suomi ja varsinkin Pohjois-Suomi on hyvä paikka olosuhteiltaan helmiäispilvien bongaukseen Skandien läheisyyden vuoksi.




Arcus pilvet

Arcus pilvet eli vyörypilvet ovat ukkospilven etuosassa, matalalle ulottuvia makkaramaisia pilviä, jotka syntyvät ukkospilvestä laskeutuvan kylmän ilmavirtauksen eteen. Vyörypilvi liikkuu muihin pilviin nähden eri suuntaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti