sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Auringonpimennys

Auringonpimennys syntyy, kun kuu tulee täysin maan ja auringon väliin. Silloin kaikki kolme ovat samalla suoralla ja kuu peittää auringon. Auringonpimennys voi tapahtua vain uudenkuun aikaan, jolloin kuu ja aurinko ovat samassa suunnassa.  Kuu on kuitenkin kallellaan maahan nähden, jonka takia auringonpimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi. Niitä tapahtuu noin 18 vuoden välein ja ne ovat toistuvia ja samanlaisia. Auringonpimennys ei kuitenkaan aina ole täydellinen.


Täydellinen auringonpimennys syntyy, jos kuu on riittävän lähellä maata eli näkyy suurena maasta katsottuna ja kulkee riittävän keskellä maan ja auringon välissä. Tällöin se peittää koko auringon taakseen. Kuun etäisyys maahan vaihtelee noin  360 000 kilometristä noin 406 000 kilometriin.      

Kun kuu on liian kaukana maasta, se ei riitä peittämään aurinkoa ja syntyy osittainen auringon pimennys. Jos kuu kulkee riittävän 
keskellä maan ja auringon välissä, mutta on liian kaukana maasta, että se ei peitä aurinkoa kokonaan syntyy rengasmainen auringonpimennys, jossa aurinko näkyy "tulirenkaana" kuun ympärillä.

Joskus pimennys voi olla myös sekapimennys. Se on täydellisen-ja rengasmaisen auringonpimennyksen välimuoto. Lisäksi se on harvinaisin auringonpimennyksistä. Kuu on maa-kuu-aurinko linjassa ihan keskellä ja sen varjo koskettaa maan pintaa.

Suomessa nähtiin täydellinen auringonpimennys viimeksi Helsinki-Joensuu linjalla 22. heinäkuuta 1990. Seuraavan täydellisen pimennyksen pitäisi tapahtua vasta vuonna 2126 16. lokakuuta linjalla Vaasa-Kouvola. Rengasmaisen auringonpimennyksen pitäisi tapahtua jo 2039 Lounais-Suomessa 21. kesäkuuta. 






Kuunpimennys

Kuunpimennys syntyy kun maapallon varjo peittää kuun. Silloinkin kuu, maa ja aurinko ovat myös samassa suorassa, mutta eri järjestyksessä kuin auringonpimennyksessä. Kuu ei kuitenkaan muuta aivan näkymättömäksi vaan näkyy täydellisen kuunpimennyksen aikaan punaruskeana. Se johtuu siitä, että punaisen ja oranssin sävyillä on pisimmät aallonpituudet. Muut värit sirottuvat maan ilmakehään. Mitä enemmän ilmakehässä on hiukkasia, sitä himeämpänä kuu loistaa. Ilmakehänpuhtaus tai saastuneisuus näkyy hyvinkuunpimennyksen aikana. Esim vuonna 1960, kun juuri sattuneen tulivuorenpurkauksen tuhka oli pimentänyt ilmakehää, kuu oli niin tummaettei se meinannut näkyä ollenkaan. Toisin kuin auringonpimennyksiä kuunpmennyksiä voi tarkkailla ihan hyvin paljain silmin tai vaikkapa kiikarilla. Samalla tavalla kuin auringonpimennyksessä aina kun tule kuunpimennys se ei välttämättä ole täydellinen vaan se voi olla myös osittainen-tai puolivarjopimennys.Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan. Yleensä ne näkyvät noin puoli kuukautta ennen tai jälkeen auringonpimennyksen. Myös kuunpimennykset ovat toistuvia ja suunnilleen samanlaisia.   

Täydellisen kuunpimennyksen ensimmäinen vaihe on puolivarjopimennys. Se tapahtuu pimennyksen alussa ja tällöin kuu on puoliksi maan varjon alla. Sitä on vaikea huomata, koska kuu on himmentynyt vasta vähän.                     
Toinen vaihe on osittainen pimennys. Silloin kuu joutuu osittain maan täysvarjon alle. Vaiheesta huomaa, että kuu on alkanut pimentyä reunoista. Tämän jälkeen koko kuu siirtyy maan varjon alle ja alkaa täydellinen pimennys, jolloin kuu on väriltään punaruskea. Täydellisen vaiheen jälkeen alkaa taas osittainenpimennys ja puolivarjopimennys.          Seuraavan täydellisen kuunpimennyksen pitäisi näkyä Suomessa jo vuonna 2018 31. tammikuussa. Viimeisin täydellinen kuunpimennys on näkynyt tänä vuonna 28. syyskuuta aamulla kello 6.24-7.20    


                                      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti