sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Tulipallo

Tulipallo on todella kirkas, hehkuva, ja nimensä mukaan tulinen tähdenlento. Se jättää jälkeensä niin sanotun "hännän" sekä kipinöitä. Tulipallo aiheutuu yleensä, jos meteoroidi syöksyy Maan ilmakehään. Se voi johtua myös siitä, että jonkin sortin avaruusromu läpäisee Maan ilmakehän. Avaruusromulla tarkoitetaan ihmisen aikaansaamaa romua esim. rikkinäisiä sateliitteja. Liian pienikokoiset kappaleet eivät kuitenkaan aiheuta tulipalloa ilmakehään syöksyessään. 

   Tulipalloksi voidaan luokitella kaikki tähdenlennot, jotka ovat kirkkaampia kuin Venus. Kirkaimmat voivat olla jopa täysikuuta kirkkaampia. Tulipallot ovat yleensä harvinaisia ja kestävät vain muutaman sekunnin. 

Bolidi

Tulipallo syöksyessään hajoaa usein lentonsa päätteeksi, räjähtää ja kirkastuu äkillisesti. Tälläistä räjähtävää tulipalloa kutsutaan bolidiksi. Erittäin harvinaiset bolidit jotka räjähtävät lähellä maanpintaa tai ilmakehää aiheuttavat suurta vaaraa ja tuhoa. Bolidista tai tulipallosta ei kuitenkaan yleensä selviä mitään alas maanpinnalle asti vaan ne tuhoutuvat ilmakehässä kokonaan, jos jotain selviää alas asti ne ovat yleensä liian pieniä löydettäväksi.



                                        http://www.sickonews.com/images/photo_10133_o.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti